10 september 2020 | online symposium
VGE/NVTAG Symposium “De vele dimensies van gezondheid”
Over verder kijken dan je uitkomstmaat lang is.

Het meten van gezondheidsuitkomsten blijft anno 2020 uitdagend. De QALY geeft in veel situaties voldoende houvast, maar in andere situaties wringt deze algemene uitkomstmaat. Gelukkig denken zowel onderzoekers als beleidsmakers voorbij de QALY. Om geen gezondheidswinsten over het hoofd te zien in de GGZ, om de andere definities van gezondheid, zoals ‘positieve gezondheid’ te kunnen meten en om goede pakketbeslissingen te kunnen nemen. NVTAG (Nederlandse Vereniging voor Technology Assessment in de Gezondheidszorg) en VGE (Vereniging voor Gezondheidseconomie) bieden je donderdag 10 september verschillende sprekers over dit onderwerp. Kom die middag online en discussieer mee over het meten van datgene waar we het allemaal voor doen: gezondheid.

Deelname is alleen mogelijk (kostenloos) voor VGE-leden en voor NVTAG-leden.
Inschrijfformulier: https://gezondheidseconomie.org/activiteiten/vgenvtag-symposium-de-vele-dimensies-van-gezondhei/

Programma
13.30 uur Opening door voorzitter prof. dr. Maureen Rutten (EUR) en introductie door de voorzitters van VGE en NVTAG
13.40 uur “Het wegen van argumenten naast kosten/QALY in de ACP” door prof. dr. Jan van Busschbach (ACP/EUR);
14.00 uur “A multi country comparison of patients’ and other stakeholders’ preferences for outcomes of integrated care for multimorbidity” door prof. dr. Maureen Rutten
14.20 uur “Voor ouderen is kwaliteit van leven meer dan gezondheid: het ASCOT-NL project” door prof. dr. Judith Bosmans (VU)
14.40 uur Korte pauze
14.50 uur “Kwaliteit van leven bij personen met psychische problematiek” door dr. Leona Hakkaart – van Roijen (EUR);
15.10 uur “Positieve Gezondheid als brede kijk op gezondheid” door dr. Marja van Vliet (LUMC/iPH)
15.30 uur Discussie
15.45 uur Einde symposium

 

 

Cursus Doelmatigheidsonderzoek
Bent u bekend met hoe de opbrengsten en kosten van behandelingen in kaart gebracht worden of zou u hier graag meer over willen leren? Op 20 en 27 November kunt u hier meer over leren in de cursus “Health Technology Assessment & Doelmatigheidsonderzoek in de gezondheidszorg” welke wordt aangeboden door het Julius centrum. De cursus is geschikt voor iedereen die te maken krijgt met de vraag wat investeringen in de zorg opleveren en hoe onderzoek kan bijdragen aan transparante beslissingen in de zorg. De docenten zijn Dr.ir. Erik Koffijberg, Dr. Ardine de Wit en Ulrich Oron, apotheker MBA. Voor meer informative zie: Cursus Doelmatigheidsonderzoek

NVTAG symposium Uncertainly Uncertain
Attendance is free and will include lunch and drinks if you register no later than 11 June via: link to signup form

NVTAG MTA-prijs 2017

Tijdens het NVTAG najaar symposium – waarvan de datum binnenkort wordt vastgesteld – zal weer de jaarlijkse uitreiking van de MTA-prijs plaatsvinden. Heb je in 2017 een manuscript gepubliceerd waarvan jij vindt dat het baanbrekend is binnen het HTA vakgebied? Stuur het dan uiterlijk 14 september 2018 naar NVTAG voorzitter Carmen Dirksen (c.dirksen@mumc.nl) met een korte motivatie waarom je dit manuscript indient en wie weet sta jij straks op het podium. Een vakkundige jury zal zich vervolgens over de ingezonden manuscripten buigen en een top-3 samenstellen. De drie genomineerden worden uitgenodigd om een korte pitch te houden tijdens het symposium, en op basis van de jury- en publieks ranking wordt een winnaar gekozen.

Je mag meedingen met de MTA-prijs en maximaal één artikel insturen als je in 2017 nog geen 36 jaar was en lid bent/was van de NVTAG. Als je wel ouder was dan 35 jaar dan geldt de regel dat je niet langer dan 5 jaar professioneel actief mag zijn op het HTA vakgebied, ter beoordeling door jury. Naast de eeuwige roem is er zoals altijd voor de winnaar een geldprijs aan verbonden; deze zal bestaan uit een geldbedrag van €1000,-.

NVTAG symposium: Burger- en patiëntparticipatie in HTA en collectieve besluitvorming: ‘hope or hype’?
Datum: 6 december 2018, Utrecht (Domstad congrescentrum , Kleine Congreszaal)
Inschrijving via:google inschrijfformulier

VOORLOPIG PROGRAMMA
12.00 uur: Inloop en lunch
12.30 uur: Carmen Dirksen (voorzitter NVTAG): Introductie symposium
12.40 uur: 3 Pitches genomineerden NVTAG-MTA prijs 2017
Introductie
13.00 uur: Hester van de Bovenkamp (EUR): Patiënten participatie en vertegenwoordiging: voor altijd in de kinderschoenen?
Thema: Het patiëntperspectief op patiëntparticipatie
13.30 uur: Wat hebben patiënten nodig om effectief te participeren, hoe organiseren, welke barrières
13.50 uur: Twee patiënten: vanuit rol vereniging en vanuit persoonlijk perspectief
14.20 uur: PAUZE
Thema patiëntparticipatie in (HTA) onderzoek
14.40 uur: Marleen Jonker (ZonMw): Ervaringen patiëntparticipatie bij ZonMw (hoe vormgegeven, werkt het, successen en pitfalls)
15.00 uur: Casper Schoemaker (UMCU/RIVM): Patiëntparticipatie bij prioritering van (HTA) onderzoek, James Lind Alliance methodiek en voorbeelden hoe in Nederland vormgegeven
Thema Burger- en patiëntparticipatie bij collectieve besluitvorming
15.20 uur: Cor Oosterwijk (VSOP / ACP): Een patiëntvertegenwoordiger in de Advies Commissie Pakket: burgemeester in oorlogstijd?
15.40 uur: Rob Baltussen (Radboudumc): Burgerforum en het perspectief van burgerparticipatie.
16.00 uur: Job van Exel (EUR) Is het burgerforum een goede manier om participatie van burgers in besluitvorming te organiseren?
16.20 uur : Paneldiscussie naar aanleiding van stellingen (iedere spreker 1 stelling)
16.45 uur: Uitreiking NVTAG-MTA prijs 2017
17.00 uur: Afsluiting en borrel